Selvkærlige aftenritualer: Det tredje trimester

Siden dag ét af min graviditet har det været vigtigt for mig at skabe en selvkærlig aftenrutine. Jeg har dog indset, hvor meget den rutine har ændret sig under min graviditet, alt efter hvilket trimester jeg har været i, da mine behov har ændret sig markant, både følelsesmæssigt og fysisk. Jeg har skrevet om min selvkærlige aftenrutine i forbindelse med både første og andet trimester, så nu vil jeg gå videre til at dele den rutine, jeg har etableret i løbet af tredje trimester. Den har helt sikkert ændret sig, da min krop er blevet betydeligt meget tungere, og den udmattelse, jeg oplevede i mit første trimester, er vendt tilbage, men på et helt nyt niveau. Forhåbentlig kan du finde lidt inspiration, hvis du er i samme situation som mig.

Øv dig i dybe vejrtrækninger

Dybe vejrtrækningsøvelser kan hjælpe med at berolige nervesystemet og reducere den stress, du måske oplever her i slutningen af din graviditet. Brug et par minutter før sengetid på kun at fokusere på dit åndedræt. Jeg synes også, at det er en god måde at forberede sig til fødslen på, hvor det er vigtigt at være opmærksom på sit åndedræt (det har jeg i hvert fald hørt).

Fokuser på positive affirmationer

Positive affirmationer kan påvirke din tankegang, når du nærmer dig din terminsdato. Jeg plejer at gentage sætninger som "Jeg stoler på, at min krop kan gennemføre en fødsel" eller "Jeg er stærk, og alt vil gå, lige som det skal", hvilket har givet mig en masse ro og selvtillid, når nu fødslen nærmer sig.

Gå en tur

Det har været virkelig hjælpsomt for mig at komme ud af mit hjem og bevæge min krop, selv  ved bare at gå en kort tur. Så hvis du føler dig rastløs eller utilpas, kan en stille og rolig aftentur være en god måde at bevæge din krop og få lidt frisk luft på, inden du går i seng.

Giv dig selv en massage

At give dig selv en massage kan være en beroligende og afslappende måde at afhjælpe spændinger på og fremme afslapning, inden du går i seng. Jeg giver altid mig selv en ansigtsmassage eller en fodmassage (eller får min kæreste til at gøre det), før jeg går i seng, da det virkelig hjælper med at frigøre nogle af de spændinger, jeg har opbygget i løbet af dagen og gør mig dejligt afslappet.

Få masser af hvile

Hvile er afgørende, også i tredje trimester, hvor din krop arbejder hårdt på at forberede sig til fødslen. Jeg sigter altid efter mindst 7-9 timers søvn hver nat, så jeg går altid i seng senest kl. 21-22 - på den måde er jeg er sikker på, at min krop får den hvile, den har brug for.

Husk, at selvkærlighed er essentielt under graviditeten, især i tredje trimester, hvor din krop er på konstant overarbejde for at forberede sig til fødslen og gøre din lille baby klar til verden udenfor livmoderen. Tag dig tid til at skabe en aftenrutine, der passer til dig og dine behov. Lyt til din krop, vær god ved dig selv, og nyd denne helt særlige tid i dit liv.

x SoKind, Alberte