Om at omfavne de kropslige ændringer i en graviditet

Når jeg sidder i min egen verden med hånden på min voksende mave, kan jeg hurtigt blive ramt af tankerne om de vilde forandringer, som min krop har gennemgået indtil videre i min graviditet. Det har allerede været en rutsjetur af følelser og fysiske transformationer, på trods af at jeg kun er halvvejs igennem den, og jeg bliver gang på gang overrasket over kvindekroppen, og hvad den er stand til. 

Men samtidig oplever jeg, at jeg også kæmper med disse ændringer. Hver dag ser jeg mig i spejlet og ser en krop, der ikke længere er genkendelig for mig. Min engang flade mave er blevet rundere og buler frem, og mine hofter er blevet en smule bredere for at give plads til det nye liv, der vokser inde i mig.

Jeg kæmper med følelser af usikkerhed og tvivl om mig selv, og jeg frygter de kommende måneder, når min krop vil ændre sig endnu mere. Jeg tænker på, om min kæreste stadig vil synes, at jeg er attraktiv, om mine venner og familie ser mig som mere end bare et midlertidigt hjem for min voksende baby, og mest af alt, om min krop nogensinde kommer til at ligne sig selv igen.

Det er svært at sætte ord på, hvor svær denne forvandling har været for mig. Som kvinder er vi fra en ung alder betinget til at se vores krop gennem linsen af samfundsmæssige skønhedsidealer. Vi får at vide, at det er smukt at være slank, at ens hud skal være fejlfri, og enhver afvigelse fra de normer er noget, man nemt kommer til at skamme sig over.

Men mens jeg sidder her og mærker min baby bevæge sig og sparke inde i mig, bliver jeg mindet om kvindekroppens utrolige kraft, og hvor vildt det er, at vi kan skabe et menneske. Jeg er taknemmelig over den måde, min krop har tilpasset sig for at kunne bære og nære det nye liv, der vokser inde i mig.

Så til alle de andre mødre derude, som måske kæmper med lignende følelser af usikkerhed eller frustration, vil jeg gerne minde jer om, at din krop er kraftfuld, smuk og helt fantastisk. Den kan ændre sig og vokse på måder, der er ukendte, og som helt klart også kan give anledning til frustrationer, men den gør det med et formål, der er større end noget samfundsmæssig skønhedsideal eller nogen personlig præference. Omfavn rejsen, og vid at din krop gør præcis, hvad den skal gøre for at bringe nyt liv til verden.

x SoKind, Alberte, førstegangsmor