Mine bedste tips til at overleve det første trimester

Første trimester er den spændende og transformerende tid, hvor du begynder at gro et lille liv indeni dig. Det er dog også en tid med en hel del fysiske og følelsesmæssige forandringer, der nemt kan medføre en følelse af overvældethed og udmattethed - sådan var det i hvert fald for mig. Jeg har lavet en lille liste med de bedste tips, jeg kunne komme i tanke om, som virkelig hjalp mig med at navigere og komme igennem det første trimester af min graviditet.

Bliv klogere
Viden er magt, især når det kommer til graviditet. For mig var det essentielt at være bare en smule informeret om de fysiske og følelsesmæssige forandringer, jeg oplevede, gennem de første uger af min graviditet. Der findes et utal af bøger, kurser, websider og lign., som du kan bruge for at blive klogere på, hvad der sker indeni din krop i løbet af de første 12 uger af din graviditet. Det hjalp i hvert fald mig til at føle mig mere forberedt. 

Prioriter selvomsorg
I det første trimester arbejder din krop benhårdt på at skabe det perfekte miljø for din lille voksende baby. Jeg fandt ud af, at dét at gøre selvomsorg til en topprioritet var ekstremt hjælpsomt for mig. Jeg sørgede for at få nok hvile, og tog mig tid til at passe på mig selv ved at gøre nogle af de ting, jeg elsker. Lyt til din krops behov, og hold pauser når det er nødvendigt. Husk, at din krop arbejder hårdt, og det er vigtigt at give den den hvile, den har brug for.

Håndter morgenkvalmen
Morgenkvalme er desværre et almindeligt og ekstremt ubehageligt symptom i første trimester, og den ramte i den grad også mig. For mig hjalp det at spise små, hyppige måltider i løbet af dagen for at undgå, at min mave var tom. Jeg holdte mig generelt til simple og letfordøjelig mad som kiks, toastbrød eller ris. Derudover forsøgte jeg ikke at få min samvittighed til at stoppe mig i at spise alle de krydderboller eller hindbærsnitter, som jeg havde lyst til. Ingefær, hvad enten det er i form af ingefær-te eller mad, der indeholder ingefær, virkede også lindrende på kvalmen for mig.

Find nogle teknikker til at slappe af
Graviditet kan for nogle være en tid med øget stress og bekymring, og for mig var det især tilfældet i løbet af mit første trimester. For mig var det hjælpsomt at finde nogle teknikker, som fik mig til at slappe af - f.eks. meditation, yoga, dagbogskrivning. Jeg formåede at finde nogle metoder, som gav mig øjeblikke af ro midt i alle forandringerne og de mange tanker, der fulgte med dem. Jeg har faktisk lavet et skriv om selvkærlige aftenritualer, hvor du måske kan få noget inspiration. Du kan læse det lige her.

Alt i alt var det første trimester uden tvivl en unik og transformerende periode, som var fyldt med spænding, udfordringer og fysiske forandringer for min krop. Ved at prioritere selvomsorg, blive klogere på hvad der egentlig skete i min krop og finde måder at håndtere den stress og de bekymringer, der fulgte med i det første trimester, formåede jeg at navigere gennem de første 12 uger med mere selvtillid og ro i sindet. Husk at vær god ved dig selv og at lytte til din krop - og prøv at nyd den fantastiske rejse ind i moderskabet, som nu er begyndt.

x SoKind, Alberte, førstegangsmor